- II. Meditasyonun Yararları
- III. Meditasyon
- IV. Meditasyon Iyi mi Yapılır
- V. Nerede Meditasyon Yapılır
- VI. Ne Kadar Zaman Meditasyon Yapılmalı
- VII. Meditasyon Yaptığınızda Ne Beklemelisiniz?
- Meditasyon Yaparken Meydana getirilen Yaygın Yanlışlar
- IX. Meditasyonu Günlük Hayatınızın Bir Parçası Iyi mi Yaparsınız?
Meditasyon binlerce senedir mevcud bir uygulamadır. Birçok değişik kültür ve dinde bulunur ve meditasyon yapmanın muhtelif değişik yolları vardır.
Meditasyonun zamanı uzun ve karmaşıktır, sadece dikkat çekmeye kıymet birkaç mühim nokta vardır.
Meditasyonun en eski kanıtı İndus Vadisi Medeniyeti’na (MÖ 3300-1300) kadar uzanır. Bu uygarlıkta insanoğlu meditasyon pozisyonunda oturmayı ve nefese odaklanmayı içeren yoga isminde olan bir meditasyon biçimini uygularlardı.
Budizm, meditasyonu içeren bir öteki erken gelenektir. Buda, meditasyonun aydınlanmaya ulaşmanın bir yolu bulunduğunu öğretti ve bir takım değişik meditasyon tekniği geliştirdi.
19. yüzyılda meditasyon Batı’ya Swami Vivekananda tarafınca getirildi. Vivekananda, ABD Birleşik Devletleri’nde bir takım konuşma veren bir Hindu rahipti ve meditasyonu birçok Batılı insana tanıttı.
Günümüzde meditasyon dünyanın her yerindeki insanoğlu tarafınca uygulanmaktadır. Stres yok etme, rehavet ve psikolojik açınma benzer biçimde muhtelif amaçlar için kullanılır.
Meditasyon ile alakalı daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, birçok kaynak mevcuttur. Mevzuyla alakalı kitaplar, makaleler ve çevrimiçi kurslar bulabilirsiniz. Ek olarak yöresel topluluğunuzda meditasyon dersleri de bulabilirsiniz.
Meditasyon her insana yarar sağlayabilecek bir uygulamadır. İçsel benliğinizle irtibat kurmanın ve kaotik bir dünyada refah ve durallık bulmanın bir yoludur.
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Tefekkür | Tefekkür, zihnin muayyen bir nesne, fikir yahut duyguya odaklanmasıyla elde edilmiş zihinsel bir durumdur. |
Meditasyon | Meditasyon, ferdin dikkat ve farkındalığını eğitmek için farkındalık, soluk egzersizleri yahut yoga benzer biçimde bir teknik kullandığı bir uygulamadır. |
Tarih | Meditasyon, binlerce senedir dünyanın muhtelif kültürlerinde uygulanmaktadır. |
Görünüm | Meditasyon alanı geniş ve çeşitlidir; aralarından seçim yapabileceğiniz pek oldukca değişik anane ve tatbik vardır. |
Maneviyat | Meditasyon psikolojik açınma ve gelişme için kuvvetli bir enstruman olabilir. |
II. Meditasyonun Yararları
Meditasyonun hem fizyolojik aynı zamanda psikolojik esenlik için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Meditasyonun yararlarından bazıları şunlardır:
- Azaltılmış stres ve endişe
- İyileştirilmiş ruh hali
- Artan odaklanma ve konsantrasyon
- İyileştirilmiş uyku
- Azaltılmış ağrı
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
- Kalp hastalığı ve nüzul riskinin azalması
- Genel refahın iyileştirilmesi
Meditasyonun yararları ile alakalı daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Ek olarak topluluğunuzda sunulan birçok değişik meditasyon dersi ve atölyesi bulabilirsiniz.
III. Meditasyon
Meditasyon, dünyanın dört bir tarafındaki muhtelif kültürlerde ve dinlerde yüzyıllardır uygulanmaktadır. Meditasyon uygulamalarının 5.000 sene öncesine kadar uzanan antik Hindistan’daki kanıtları vardır.
Malum en eski meditasyon uygulamaları, “dhyana” yahut “samadhi” olarak anılan Hindu geleneğinde bulunur. Bu uygulamalar hemen sonra Budizm ve Jainizm ve Taoizm benzer biçimde öteki dinler tarafınca benimsenmiştir.
Batı’da meditasyon İlk olarak Patanjali ve Buda benzer biçimde Hintli filozofların ve dini liderlerin makaleleri vesilesiyle tanıtıldı. Sadece meditasyonun Batı’da popülerlik kazanması 19. yüzyıla kadar gerçekleşmedi.
Bu vaziyet büyük seviyede meditasyonun yararları ile alakalı kapsamlı emek harcamalar meydana getiren William James ve Aldous Huxley benzer biçimde bilim adamları ve filozofların faaliyetlerinden meydana gelmektedir.
20. yüzyılda meditasyon, Batı’ya Transandantal Meditasyonu tanıtan Maharishi Mahesh Yogi ve Farkındalık Temelli Stres Azaltma’yı (MBSR) geliştiren Jon Kabat-Zinn benzer biçimde adlar tarafınca daha da popüler hale getirildi.
Günümüzde meditasyon, dünyanın dört bir tarafındaki bütün kültürlerden ve dinlerden insanoğlu tarafınca uygulanmaktadır. Stres azaltma, rehavet ve psikolojik açınma benzer biçimde muhtelif amaçlar için kullanılır.
IV. Meditasyon Iyi mi Yapılır
Meditasyon binlerce senedir mevcud bir uygulamadır. Zihni sakinleştirmenin ve şimdiki ana odaklanmanın bir yoludur. Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır, sadece bütün yöntemlerde ortak olan birtakım temel adımlar vardır.
1. Kolay bir pozisyon bulun. Bir sandalyeye oturabilir, yere uzanabilir yahut hatta ayağa kalkabilirsiniz. Hangi pozisyonu seçerseniz seçin, kolay ve desteklenmiş olduğunuzdan güvenilir olun.
2. Gözlerinizi kapatın yahut bakışlarınızı tek bir noktaya odaklayın.
3. Birkaç derin soluk alın ve vücudunuzun gevşemesine izin verin.
4. Dikkatinizi nefesinize getirin. Havanın akciğerlerinize girip çıkışını hissedin.
5. Zihninizde düşünceler belirdiğinde, bırakın gitsinler. Onları bastırmaya çabalamayın, bir tek gözlemleyin ve geçmelerine izin verin.
6. Nefesinize odaklanmaya devam edin ve zihninizin rahatlamasına izin verin. Zihninizin dalıp gittiğini görebilirsiniz, sadece problem değil. Zihninizin dalıp gittiğini ayrım ettiğinizde dikkatinizi yine nefesinize getirin.
7. Istediğiniz kadar meditasyon yapın. Birkaç dakikalık meditasyon bile yararlı olabilir.
Meditasyon, ustalaşmak için vakit ve ergonomik gerektiren bir uygulamadır. Sadece, meditasyonun yararları çabaya fazlasıyla kıymet. Meditasyon, stresi azaltmanıza, odaklanmanızı geliştirmenize ve sıhhat duygunuzu artırmanıza destek olabilir.
V. Nerede Meditasyon Yapılır
Meditasyon yapabileceğiniz birçok değişik yer vardır. Birtakım insanoğlu park, orman yahut plaj benzer biçimde sessiz, ıssız bir yerde meditasyon yapmayı tercih eder. Ötekiler yoga stüdyosu yahut meditasyon merkezi benzer biçimde daha yapılandırılmış bir ortamda meditasyon yapmayı tercih eder. Netice olarak, meditasyon yapmak için en iyi yer kendinizi en kolay ve rahat hissettiğiniz yerdir.
Meditasyona yeni başladıysanız, sessiz, ıssız bir yerde meditasyon yaparak başlamanız yararlı olabilir. Bu, gürültü yahut öteki insanoğlu tarafınca dikkatinizin dağılmadan nefesinize ve düşüncelerinize odaklanmanıza destek olacaktır. Meditasyona daha kolay alıştığınızda, değişik ortamlarda meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Aşağıdakiler benzer biçimde muhtelif yerlerde meditasyon yapmaktan hoşlandığınızı görebilirsiniz:
- Eviniz
- Bir park
- Bir orman
- Bir plaj
- Bir yoga stüdyosu
- Bir meditasyon merkezi
Meditasyon yapacağınız yeri seçerken şu faktörleri göz önünde bulundurmanız önemlidir:
- Gürültü seviyesi
- Konfor seviyesi
- Mahremiyet
İhtiyaçlarınızı karşılayan bir yer bulduğunuzda meditasyona başlayabilirsiniz.
VI. Ne Kadar Zaman Meditasyon Yapılmalı
Her gün meditasyon yapacağınız vakit, şahsi ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olarak değişecektir. Birtakım insanoğlu her gün bir tek birkaç dakika meditasyon yapmaları icap ettiğini ayrım ederken, ötekiler daha uzun süreler süresince meditasyon yapmayı tercih eder. Ne kadar vakit meditasyon yapacağınız hikayesinde doğru yahut yanlış bir yanıt yoktur, en mühim şey sizin için müsait olan ve tertipli olarak devam edebileceğiniz bir müddet bulmaktır.
Meditasyona yeni başladıysanız, çoğu zaman 5-10 dakikalık daha kısa meditasyon seanslarıyla başlamanız önerilir. Meditasyonda daha deneyimli hale geldikçe, meditasyon seanslarınızın uzunluğunu kademeli olarak çoğaltmak isteyebilirsiniz. Sadece, vücudunuzu dinlemek ve kendinizi sınırlarınızın ötesine zorlamamak önemlidir. Meditasyon seanslarınız esnasında sıkıldığınızı yahut huzursuz olduğunuzu ayrım ederseniz, seanslarınızın uzunluğunu kısaltmak yahut değişik bir meditasyon türü tecrübe etmek yararlı olabilir.
Netice olarak, meditasyon yapmak için doğru vakit uzunluğunu bulmanın en iyi yolu deneyip sizin için neyin işe yaradığını görmektir. Doğru yahut yanlış bir yanıt yoktur, en mühim şey tertipli olarak uyabileceğiniz bir vakit uzunluğu bulmaktır.
VII. Meditasyon Yaptığınızda Ne Beklemelisiniz?
Meditasyona ilk başladığınızda, muhtelif değişik hisler ve duygular deneyimleyebilirsiniz. Bunlar şunları içerebilir:
- Rehavet
- Sakinlik
- Sulh
- Sevinç
- Öfori
- İç huzuru
- Evrene bağlanma duygusu
- Huzur duygusu
Bununla beraber şu benzer biçimde birtakım negatif hisler de yaşayabilirsiniz:
- Kaygı
- Kan basıncı
- Huzursuzluk
- Keder
- Kızgınlık
- Hayal kırıklığı
- Hayal kırıklığı
- Sıkılmış
Her insanın meditasyonu değişik deneyimlediğini anımsamak önemlidir. Meditasyon yapmanın doğru yahut yanlış bir yolu yoktur. Meditasyon esnasında herhangi bir negatif his yaşarsanız, bir tek bunların geçişine izin verin ve nefesinize odaklanın.
Tatbik ile meditasyon esnasında düşüncelerinizi ve duygularınızı yönetmeyi öğreneceksiniz. Ek olarak rahatlamayı ve stres ve kaygıyı bırakmayı da öğreneceksiniz. Zaman içinde meditasyon daha rahat ve tatminkar bir yaşam yaşamanıza destek olabilir.
Meditasyon Yaparken Meydana getirilen Yaygın Yanlışlar
İnsanların meditasyona ilk başladıklarında bitirdikleri bir takım yaygın hata vardır. Bu yanlışlar meditasyonun bütün yararlarından yararlanmanızı engelleyebilir ve hatta rahatlamanızı ve odaklanmanızı daha da zorlaştırabilir.
Meditasyon yaparken en sık meydana getirilen hatalardan bazıları şunlardır:
- Kendinizi meditasyon oluşturmaya zorlamaya çalışmak. Meditasyon, kendinizi herhangi bir şey oluşturmaya zorlamak değildir. Kendinize rehavet ve bırakma izni vermektir. Kendinizi meditasyon oluşturmaya zorlarken bulursanız, hayal kırıklığına uğrama ve vazgeçme olasılığınız daha yüksektir.
- Realist olmayan beklentiler belirlemek. Meditasyon, ustalaşmak için vakit ve gayret gerektiren bir uygulamadır. Saatlerce meditasyonda oturup tamamen rahatlamış ve rahat hissedebileceğinizi düşünüyorsanız, kendinizi hayal kırıklığına hazırlıyorsunuz anlama gelir. Kendinize karşı sabırlı olmak ve minik vakit dilimleriyle adım atmak önemlidir.
- Düşüncelerinizi denetim etmeye çalışmak. Meditasyon yaptığınızda zihninizin gezinmesi doğaldır. Bu fena bir şey değildir. Aslına bakarsak, kendiniz ve düşünceleriniz ile alakalı daha çok şey öğrenmek için bir fırsattır. Düşüncelerinizi denetim etmeye çalışmak bir tek rahatlamanızı ve meditasyon yapmanızı daha da zorlaştıracaktır.
- Sonuca fazla bağlanmak. Meditasyon yaptığınızda, sonuçla alakalı bütün beklentilerinizi bırakmanız önemlidir. Meditasyon muayyen bir hedefe ulaşmakla alakalı değildir. Anın içerisinde bulunmak ve kendinize rehavet izni vermekle ilgilidir.
Bu yaygın hatalardan kaçınırsanız, meditasyonla alakalı pozitif yönde bir edinim yaşama olasılığınız daha yüksek olacaktır.
IX. Meditasyonu Günlük Hayatınızın Bir Parçası Iyi mi Yaparsınız?
Meditasyon, stresi azaltmak, odaklanmayı iyileştirmek ve mutluluğu çoğaltmak benzer biçimde hayatınıza birçok yarar sağlayabilecek bir uygulamadır. Sadece, bilhassa uygulamaya yeni başladıysanız, meditasyon için vakit ayırmak zor olabilir. Meditasyonu günlük hayatınızın bir parçası haline getirmek için birkaç ipucu:
- Minik başlayın. İlk başladığınızda saatlerce meditasyon oluşturmaya çabalamayın. 5 dakikalık meditasyon bile yararlı olabilir.
- Sizin için müsait bir vakit ve yer bulun. Meditasyon yapmak için en iyi vakit, rahatlamış ve uyanık hissettiğiniz zamandır. Nerede meditasyon yapacağınızdan güvenilir değilseniz, evinizdeki sessiz bir odayı yahut yöresel bir parkı kontrol edin.
- Davranış haline getirin. Ne kadar oldukca meditasyon yapmış olursanız, o denli kolaylaşacaktır. Her gün aynı saatte meditasyon oluşturmaya çalışın, bir tek birkaç dakika bile olsa.
- Sabırlı olun. Meditasyon, ustalaşmak için vakit ve gayret gerektiren bir uygulamadır. Derhal netice görmezseniz cesaretiniz kırılmasın. Bir tek ergonomik oluşturmaya devam edin ve nihayetinde faydalarını görmüş olacaksınız.
Meditasyon hayatınızı iyileştirmek için kuvvetli bir enstruman olabilir. Bunu günlük rutininizin bir parçası haline getirerek stresi azaltabilir, odaklanmanızı iyileştirebilir ve mutluluğunuzu artırabilirsiniz. Bu halde daha ne bekliyorsunuz? Bugün meditasyona başlayın!
S: Meditasyon nelerdir?
C: Meditasyon, ferdin dikkat ve farkındalığını eğitmek için farkındalık, soluk egzersizleri yahut yoga benzer biçimde bir teknik kullandığı bir uygulamadır.
S: Meditasyonun yararları nedir?
A: Meditasyonun hem fizyolojik aynı zamanda psikolojik esenlik açısından stresi azaltma, uykuyu iyileştirme ve ruh halini iyileştirme benzer biçimde birçok faydası olduğu gösterilmiştir.
S: Meditasyona iyi mi başlayabilirim?
A: Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır ve başlamanın en iyi yolu rahatlatıcı ve eğlenceli bulduğunuz bir teknik bulmaktır. Birtakım popüler teknikler içinde farkındalık meditasyonu, soluk egzersizleri ve yoga bulunur.
0 Yorum